FinancialiNvesTmenT

FinancialiNvesTmenT

Mennyi pénzre van szükségem, hogy nyugdíjba menjek?

2018. november 14. - Dániel Mezősi

Sokan teszik fel ezt a kérdést, mert ez most nagyon aktuális. A nyugdíj tervezés azon múlik, hogy milyen életszívonalon szeretnénk leélni ezt az időszakot.

 

slideshows_retirement_2016_ways-to-withdraw-retirement-funds_3-rigid.jpg Nagyon sok teoriát hallhatunk arról, hogy mennyi pénzre lesz szükségünk a nyugdíjas évek alatt, tehát mennyit kell megtakarítanunk arra az életperiódusra. 

 Lényegében, a tervezés azon múlik, hogy milyen életszívonalon szeretnénk leélni ezt az időszakot. Meg kell tippelned, hogy meddig fogsz élni, milyen hozamokat tud produkálni a pénzpiac hosszú távon, mennyi gyógyszerre illetve orvosi ellátásra lesz szükséged illetve mint mondtam azt is meg kell előre határoznod, nagyjából mennyit szeretnél utazni, mennyire szeretnéd támogatni az unokáidat és miben. Persze ezeket nagyjából lehetetlen megjósolni.

 

Egy durva becslés

Itt egy gyorstalpaló arról, hogy hogyan tudod kiszámolni mennyi pénzre lesz nagyjából szükséged.

1.lépés: Meg kell határoznod hozzávetőlegesen, mennyit költesz 1 évben(mennyi pénzre van szükséged). Illetve a legjobb ha csinálsz egy költségvetést ez mindennek az alapja. (ebbe nagy segítségedre lehet az előző cikkem). Nyilván a jelenlegi kiadásaid mások mint amik a nyugdíjas éveid alatt lesznek, például most fizeted a lakáshiteled addigra ezzel végezni fogsz viszont lesznek új kiadások például utazások illetve egy új autó persze ez egyénfüggő. 

2. lépés: Számold ki mely az-az összeg amire szükséged van 1 adott évben. Az éves szükségletedet szorozd fel 20-al  Nézzünk erre két példaszámítást a magyar éves átlagos nettó fizetéssel: 2.607.600HUF x 20=52.152.000 HUF
Miért éppen 20-al szorzunk? A válasz egyszerű azért szoroztunk 20-al mert nagyjából egy ember 20 évet él meg nyugdíjasként. Ez azt jelenti, hogy 52.152.000HUF megtakarításának kell lennie egy átlagos magyarnak, hogy legalább ugyan olyan szívonalon élje a nyugdíjas éveit mint ahogy jelenleg él.


Mikor érdemes elkezdeni félretenni a nyugdíjra?

Erre az a válaszom, a minél előbb. Ki is fejteném bővebben, ennek az okát. Tegyük fel csak 45 évesen jövünk rá arra, hogy félre kell tennünk a nyugdíjra (és nem vesszük igénybe szakértő segítségét, hanem csak otthon dobáljuk a pénzt a malacperselybe).Na most ha valaki 45 évesen kezdi el akkor a helyzet következő, a jelenlegi nyugdíjkorhatár szerint (65 év) 20 éve van megtakarítani. Mint az előbb kiszámoltuk az átlagos szükséges összeg a nyugdíjas évek alatt az 52.152.000HUF. Végezzünk is egy gyors számítást, mennyit kell havonta félretennünk az említett összeg eléréséhez.
52.152.000HUF : 20= 2.607.600HUF(ennyit kellene féretennünk 1 évben) :12=217.300(ennyit kéne havonta megtakarítanunk) Ezek alapján gondolom mindenki levonta a konzekvenciát miért is érdemes minél előbb elkezdeni.

Szakértői segítség

Minden esetben kérjük szakértő segítségét ebben a témakörben. Mivel nagyon sok termék van a piacon különböző hozamokkal és megkötésekkel ezért nehéz megtalálni laikusként számunkra a megfelelőt. Ezenfelül minden életkorban más a legoptimálisabb megtakarítási forma.

Ha felkeltettem az érdeklődését és szeretne Ön is megtakarítani a "gondtalan nyugdíjas évekre," nincs más dolga mint töltse ki az alábbi kérdőívet.

A bejegyzés trackback címe:

https://fntt.blog.hu/api/trackback/id/tr6614371231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása